30 Ekim 2010 Cumartesi

Türkiye´nin; İnsani Yardımları

1980’li yılların ortalarından itibaren bazı ülkelere gıda yardımı şeklinde başlayan insani yardımlarımız, son yıllarda kaydadeğer bir ivme kazanarak dünyanın birçok bölgesine yayılmış, ayrıca nicelik ve nitelik bakımından çeşitlenerek, gıda dışında birçok alanı kapsar hale gelmiştir. Öte yandan, dış insani yardımlarımıza uluslararası bir boyut da kazandırılmış ve bu alanda faaliyet gösteren uluslararası kuruluşlarla işbirliğimiz de arttırılmıştır. Nitekim, Dünya Gıda Programı, ülkemizi “donör olma yolundaki ülke” (emerging donor) olarak nitelendirmiştir.
Bu çerçevede, 2003 yılından bu yana yapılan veya yapılması taahhüt edilen yardımlarımız 500 milyon ABD Doları’nı aşmış olup, bu tutarın yaklaşık yarısı 2005-2006 yıllarında gerçekleştirilmiştir. Afrika kıtasındaki çeşitli ülkeler, tsunami felaketinden etkilenen Güneydoğu Asya ülkeleri, Pakistan, Irak, Lübnan ve Filistin, insani yardım ilettiğimiz ülkeler arasında başı çekmiştir. Diğer taraftan, sözkonusu meblağın içinde Türkiye Kızılay Derneği Genel Müdürlüğü ile esasen insani yardımlar alanında son dönemde önemli bir ivme yakalayan sivil toplum kuruluşlarımızca iletilen yardımlar yer almamaktadır. Bu yardımları da hesaba kattığımızda ülkemizin uluslararası insani yardımlar konusunda artık önemli bir yer işgal etmekte olduğu görülecektir. Bu durum, halkımızın dünyada çekilen acılara duyarlı olmasının ve geçmişimizden ve geleneklerimizden kaynaklanan yardımseverlik ve dayanışma hislerimizin bir tezahürüdür.
2005 ve 2006 yıllarında toplam 250 milyon ABD Doları seviyesine erişen insani yardımlarımız, 2007 ve 2008 yıllarında da devam etmiştir. 2008 yılında Hükümetimizce Etiyopya, Çad, Sudan, Kenya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Uganda, Somali, Madagaskar, Senegal, Nepal, Haiti, Küba, Laos, Dominika, Mali, Pakistan, Afganistan, Gürcistan, Filistin ve Kırgızistan gibi değişik ülkelere gerçekleştirilen insani yardımlar 10 milyon ABD Dolarının üzerindedir.
2005, 2006, 2007 ve 2008 yılı yardımlarını gösteren listeler aşağıda sunulmaktadır.

Alıntı Adresi: Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder