30 Ekim 2010 Cumartesi

Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi (TÜRKSOY)

1) Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi (TÜRKSOY) Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve ülkemiz Kültür Bakanları tarafından 12.7.1993’de Almatı'da imzalanan Anlaşma ile kurulmuştur. TÜRKSOY'un amacı Türk kökenli ve Türk Dili konuşan Türk devletleri ve halklarının birbirlerini daha iyi anlamalarını sağlamak ve Türk Dili konuşan devlet ve halklarının kültür ve sanatının korunması, yeniden canlandırılması ve gelişmesi yönünde faaliyette bulunmaktadır.
TÜRKSOY’a asil üye ülkelerin dışında, Rusya Federasyonu içerisinde yer alan altı özerk cumhuriyet (Tataristan, Başkortostan, Altay, Saha (Yakut), Tıva ve Hakasya), Gagavuz Yeri (Moldova) ve KKTC gözlemci ülke olarak TÜRKSOY’un faaliyetlerine katılmaktadırlar.
2) TÜRKSOY Teşkilatı 1993’den itibaren Ankara’da yerleşik diplomatik statüde bir uluslararası kuruluş olarak faaliyet göstermektedir. TÜRKSOY'un Ankara bulunan merkezinin yerleşimi ile milli temsilcilerin ve milletlerarası personelinin statülerini belirleyen Teşkilatın Yerleşimi ve Personelinin Statüsü Hakkında Protokol 1994’de Dışişleri Bakanımız ile TÜRKSOY Genel Müdürü arasında Ankara'da imzalanmıştır.
3) TÜRKSOY Teşkilatının yönetim birimleri Daimi Konsey, Dönem Koordinatörü, TÜRKSOY Genel Müdürlüğü ve üye ülkelerin temsilcilerinden oluşmaktadır.
a) Daimi Konsey: Türk Dili konuşan ülkelerin Kültür Bakanları, Kültür İşlerinden Sorumlu Bakanları ve yetkili temsilcilerinden oluşmaktadır. Teşkilatın üst organı olan Kültür Bakanları Daimi Konseyinin toplantısı yılda bir defa üye ülkelerden birinde düzenlenmektedir. Son olarak TÜRKSOY Kültür Bakanları Daimi Konseyi 23. Dönem Toplantısı, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın ev sahipliğinde, 18-19 Aralık 2006 tarihlerinde Ankara'da yapılmıştır. Bu vesileyle TÜRKSOY yeni hizmet binasının resmi açılışı gerçekleştirilmiştir.
b) Dönem Koordinatörü: Daimi Konsey adına TÜRKSOY’u temsil etmektedir. TÜRKSOY Dönem Koordinatörlüğü görevini Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ertuğrul Günay yürütmektedir.
c) TÜRKSOY Nezdinde Üye Ülke Temsilcisi: Ankara'da Azerbaycan'ın bu sıfatla bir temsilcisi bulunmaktadır. Bunun yanında, Ankara'da Başkortostan, Kazakistan ve Tataristan ülke uzmanları görev yapmaktadır.
4) Genel Müdür: TÜRKSOY yeni Genel Müdür seçiminin 24. Dönem Bakanlar Daimi Konseyi Toplantısında yapılması öngörülmektedir.
5) Genel Müdür Yardımcısı: Kültür ve Turizm Bakanlığımızın önerisi üzerine Daimi Konsey tarafından bir Genel Müdür Yardımcısı atanmaktadır. Genel Müdür Yardımcısı personelin çalışmalarını denetler ve eşgüdümü sağlar. Bu görevi Dr. Mustafa Balçık yürütmektedir. TÜRKSOY Bütçesinin büyük bir bölümü ülkemizce karşılanmaktadır.
6) 28-29 Kasım 2007 tarihlerinde Astana’da yapılması öngörülen TÜRKSOY Kültür Bakanları Daimi Konseyi 24. Dönem Toplantısı ileri bir tarihe ertelenmiştir.

Alıntı Adresi: Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder