30 Ekim 2010 Cumartesi

Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi

1994 yılında Paris’te kabul edilen özellikle Afrika’da Ciddi Kuraklık ve/veya Çölleşmeye Maruz Ülkelerde Çölleşme ile Mücadele için Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin amacı, etkilenen bölgelerde sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasına katkıda bulunmak üzere çölleşme ile mücadele etmek ve kuraklığın etkilerini hafifletmektir. Sözleşme’de yer alan amaca, uluslararası işbirliği ile desteklenen ve her düzeyde yürütülecek etkin eylemlerle ulaşılması hedeflenmektedir. Sözleşme’ye 190 ülke ve Avrupa Birliği taraftır.

Çölleşme, biyolojik çeşitlilik ve su kaynaklarının korunarak sürdürülebilir kullanımının sağlanması, iklim değişikliği ve küresel ısınma ile yakından ilgilidir. Çölleşme ile etkili şekilde mücadele, iyi tanımlanmış, bütünlük arzeden uluslararası ve ulusal bir yaklaşımın geliştirilmesini gerektirmektedir. Bu çerçevede Sözleşme yapılması gerekenleri aşağıdaki şekilde sıralamaktadır:

• Çölleşme ile yoksulluk arasındaki ilişkiyi yansıtacak şekilde çölleşme ile mücadele stratejilerinin, yoksulluğun ortadan kaldırılmasına ilişkin girişimlerle bütünleştirilmesi,
• Doğal kaynakların sürdürülebilir yönetimine ilişkin bütünleştirici bir yaklaşımın geliştirilmesi,
• Ulusal eylem planlarının hazırlanması, yayımlanması ve uygulanması,
• Uygun politikaların teşvik edilmesi ve kurumsal çerçevenin güçlendirilmesi,
• Pazarlama ve depolama dahil olacak şekilde gıda güvenlik sistemlerinin oluşturularak güçlendirilmesi,
• Uygun mali mekanizmaların oluşturulması.

Türkiye Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi’ni 15 Ekim 1994 tarihinde imzalamış, Onaylanmasına Hakkında Karar 16 Mayıs 1998 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Sözleşme’nin Kuzey Akdeniz Uygulama Ekinde (Ek-4) yer alan ülkemiz, bölgedeki diğer ülkelerle yakın işbirliği içersinde hareket etmeye ve bölgesel düzeydeki program ve projelere katılmaya özen göstermektedir.

Türkiye, 2005 yılında hazırlanan “Çölleşme ile Mücadele Ulusal Eylem Programı”nı Sözleşme Sekretaryası’na sunmuştur. Ulusal Eylem Programı başta olmak üzere Sözleşme yükümlülüklerine ilişkin konuların görüşülmesi amacıyla kurulan “Ulusal Koordinasyon Birimi” toplantıları, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın eşgüdümünde ilgili kurumların yanı sıra Sivil Toplum Kuruluşlarının da katılımıyla gerçekleştirilmektedir.

Sözleşme’nin 7. Gözden Geçirme Toplantısı (CRIC-7) 20-29 Ekim 2008 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecektir. Toplantının, ülkemizde gerçekleştirilmiş olan HABITAT I ve 11. Dünya Ormancılık Kongresi’nden sonra çevre alanında en yüksek katılımın beklendiği bir etkinlik olacağı Çevre ve Orman Bakanlığı yetkililerince belirtilmektedir.



Yararlı İnternet siteleri: Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi

Alıntı Adresi: Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder