30 Ekim 2010 Cumartesi

Günümüzde terörizmin kazandığı eğilimler:

11 Eylül saldırıları sonrasında terörizmin ve teröristlerin genel eğilimlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Terörizm hedef aldığı kitleler nedeniyle daha öldürücü ve acımasız hale gelmiştir.
- Terör örgütleri teknolojinin de imkanlarından yararlanarak daha bağımsız hareket edebilir hale gelmiştir. - Artan ölçüde dinsel motifler kullanılmaya başlanmıştır
- İntihar eylemleri artmıştır. - Sınıraşan örgütlü suç grupları ile terör örgütlerinin ilişkileri daha da sıkılaşmıştır. - Dikey otoriter yapı yerine, belli bir hedef doğrultusunda daha gevşek yatay örgütlenme modeline geçilmiştir.
- Mümkün olan en fazla zayiata yol açmak için kitle imha silahlarını ele geçirmek bir amaç haline gelmiştir.
- Teknolojik gelişmeler, teröristler tarafından daha kolay kullanılır hale gelmiştir.
 - Terörün finansmanı için daha önce görülmeyen yasal, yarı-yasal yöntemler ve araçlar kullanılmaya başlanmıştır.
Bu eğilimler, terörle mücadelenin gittikçe zorlaşacağını, uluslararası işbirliğine daha çok ihtiyaç duyulacağını göstermektedir.
Gelinen aşamada terörizm artık yerel değil, küresel bir tehdit arzetmektedir. Sorunun büyüklüğü ve mücadelenin zorluğu nedeniyle bütün dünyada terörün sebepleri ve alınacak önlemler konusunda yoğun akademik tartışmalar, diplomatik temaslar, ulusal ve uluslararası kodifikasyon çalışmaları hızla sürmektedir. Türkiye, global bir nitelik arzeden tehlikeye karşı tüm ülkelerin, ortak bir eylem platformunda birleşmeleri gerektiğini savunmakta, terörizme karşı mücadelede, uluslararası işbirliğiyle insanlığın bugüne kadar sağladığı sosyal ve ekonomik kazanımlardan taviz verilmeden başarı sağlanabileceğine inanmaktadır.

Alıntı Adresi: Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder