30 Ekim 2010 Cumartesi

Beşinci Dünya Su Forumu ve Bakanlar Konferansına Türkiye´nin Ev Sahipliği

    5. Dünya Su Forumu ve Bakanlar Konferansı su konusunda bugüne kadar en yüksek katılımın olduğu bir etkinlik olarak 16-22 Mart 2009 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilmiştir.
    Su Forumları, 1992 Rio BM Çevre ve Kalkınma Konferansında su sorunlarının dünyanın dikkatine getirilmesi ve uluslararası işbirliğinin güçlendirilmesi çerçevesinde alınan kararlar uyarınca yapılmaktadır. Bu çerçevede, üç yılda bir düzenlenen Dünya Su Forumlarından Birincisi 1997 yılında Fas’ın Marakeş kentinde, ikincisi 2000 yılında Lahey’de, üçüncüsü 2003’de Kyoto’da, dördüncüsü ise 2006’da Meksika’da gerçekleştirilmiştir.
    Suya dayalı kalkınma, baraj yapımı ve hidroenerji potansiyelinden yararlanma konularında önemli hedefleri bulunan ülkemizin 5. Dünya Su Forumu ve Bakanlar Konferansına ev sahipliği, su politikalarımızın anlatılması bakımından önemli bir fırsat oluşturmuştur. Forum ve Bakanlar Konferansı aynı zamanda Türkiye’nin ve İstanbul’un tanıtımına da katkıda bulunmuştur. Ana teması “Farklılıkların Suda Yaklaşması” olarak belirlenen 5. Dünya Su Forumu Tematik Süreç, Bölgesel Süreç ve Siyasi Süreç olmak üzere üç temel bileşen altında gerçekleştirilmiştir. Tematik Süreç su konularının 6 tema altındaki 22 başlık kapsamında masaya yatırılmasını öngörmüştür. Bölgesel Süreç su konularının kıtaların ve bazı özel bölgelerin ihtiyaç ve sorunları bağlamında tartışılmasını amaçlamıştır. Siyasi Süreç ise, siyasi düzeyde suyla ilgili bilincin arttırılması ve karar mercilerine su konularını gündemlerine dahil etmeleri için somut tavsiyelerde bulunulmasını hedeflemiştir.
    5. Dünya Su Forumunun Siyasi Sürecinin teması “İklim Değişikliği Dahil Küresel Değişiklikler Karşısında Su Yönetimi Adaptasyonu Stratejileri”  olarak belirlenmiştir.   Bu süreç sonunda Sınırlı Katılımlı Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi (Mini Zirve), Bakanlar Konferansı, Parlamenterler Toplantısı ve Yerel Yönetimler Toplantısı düzenlenmiştir.


Alıntı Adresi: Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder