30 Ekim 2010 Cumartesi

PKK/KONGRA-GEL

1978 yılında kurulan PKK (Kürdistan İşçi Partisi), silahlı mücadele yoluyla Türkiye sınırları içerisinde bağımsız bir Kürt devleti kurmayı hedeflemektedir. PKK birçok saldırı ve katliamla dolu bir hazırlık sürecinin ardından, 1984 yılında silahlı mücadeleye başlamıştır. 
PKK’nın 1984 yılından bu yana gerçekleştirdiği terör faaliyetleri sonucu aralarında  masum siviller, öğretmenler ve diğer kamu görevlilerinin de  bulunduğu 30 000 den fazla Türk vatandaşı hayatını kaybetmiştir. Sözkonusu saldırılar  büyük ekonomik kayıplara da yol açmıştır.
Terör örgütü PKK, geçmişte çoğu kadın teröristlerce işlenen intihar saldırıları da gerçekleştirmiştir. 1990’ların başlarında Güneydoğu Anadolu’da yabancı turistleri kaçırmıştır. Örgüt ayrıca, Türkiye ekonomisine zarar vermek amacıyla, turizm bölgelerinde ormanları ateşe vermiştir.
Örgüt lideri Abdullah Öcalan’ın 1999 yılında yakalanmasının ardından, örgüt stratejisini değiştirdiğini, artık  barışçıl yöntemleri benimseyeceğini ve siyasi mücadele yolunu izleyeceğini iddia etmeye başlamıştır.
“Yeni ve meşru bir örgüt” görüntüsü verme politikasına uygun olarak ve uluslararası kamuoyunu inandırmak amacıyla örgüt, ismini Nisan 2002’de KADEK (Kürdistan Özgürlük ve Demokrasi Kongresi) olarak değiştirmiş, PKK’nın tarihi görevini tamamladığını ve artık siyasi bir kuruluş olarak tanınmak istediğini ileri sürmeye başlamıştır.
Ekim 2003’te örgüt ismini bu kez KONGRA-GEL (Kürdistan Halk Kongresi) olarak değiştirmiştir. Bu karar, 15 Ekim 2003 tarihinde Irak’ta yapılan bir basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurulmuştur.
Bununla birlikte, isim değişikliklerine rağmen örgütün liderlik kadrosu aynı kalmıştır. Bugün PKK/KONGRA-GEL hala Abdullah Öcalan ve PKK ile ilişkili “Kürt Ulusal Kongresi”nin eski bir üyesi olan Zübeyir Aydar tarafından yönetilmektedir. Öte yandan, Murat Karayılan ve Cemil Bayık gibi PKK’nın kurucu ve önde gelenleri örgüt içerisinde önemli roller üstlenmeye devam etmektedirler. PKK/KONGRA-GEL in önde gelen birçok yöneticisi Kırmızı Bültenle aranan uluslararası tanınmış suçlulardır.
Diğer taraftan, bu iki isim değişikliği ve 1999’daki sözde strateji değişikliğinin ardından, örgüt silahlarını bırakma gibi temel konularda herhangi bir değişikliğe gitmemiş ve 1999 sonrasında özellikle Güneydoğu Anadolu’da saldırılar düzenlemeye devam etmiştir.
PKK/KONGRA-GEL militanlarını muhafaza etmekte ve yeni militanlar devşirmeye devam etmektedir. PKK militanları, 6 Ağustos 2003 tarihinde 6 aylık bir süre için yürürlüğe giren ve suça karışmamış örgüt mensuplarına af getiren  “Topluma Kazandırma Yasası”ndan bile faydalanmamış ve adalete teslim olmamışlardır.
Örgütün 1999 yılından beri sürdürdüğünü ifade ettiği sözde tek taraflı ateşkesin 1 Haziran 2004 tarihinden itibaren sona ereceğini ve meşru savunma mantığı çerçevesinde saldırıya karşılık vereceğini ilan eden 29 Mayıs 2004 tarihli bildirisi de örgütün terörist niteliğinin bir başka açık göstergesidir.
Halihazırda, birçoğu örgüt merkezinin bulunduğu kuzey Irak olmak üzere, toplam 5000 dolayında PKK/KONGRA-GEL teröristinin mevcut olduğu tahmin edilmektedir.
Bu durumda, örgütün strateji değişikliği konusundaki savlarının sadece göstermelik olduğu söylenebilir. Ayrıca, militanlarını ve silahlarını hala muhafaza eden ve şiddete başvurma tehdidinde bulunmakta tereddüt etmeyen bir terör örgütünün sadece isim değişikliği yoluyla geçmişteki suçlarından arınacağını söylemek mümkün olmadığı gibi doğru da değildir.

Alıntı Adresi: Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder