30 Ekim 2010 Cumartesi

Tehlikeli Atıkların Sınır Aşırı Taşınması ve Bertaraf Edilmesinin Kontrolüne İlişkin Basel Sözleşmesi

1989 yılında kabul edilen ve 1992 yılında yürürlüğe giren Tehlikeli Atıkların Sınır Aşırı Taşınması ve Bertaraf Edilmesinin Kontrolüne İlişkin Basel Sözleşmesi’nin amacı tehlikeli ve diğer atıkların sınır aşırı taşınması, bertaraf edilmesi ve geri dönüşümünden doğabilecek tehlikeleri ortadan kaldırmaktır. Atıkların sanayileşmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere doğru taşınması Sözleşme’nin üzerinde durduğu en önemli unsuru oluşturmaktadır.
Basel Sözleşmesi, atıkların Taraf ülkeler arasında hareketi gerçekleşmeden önce bir ön bildirim yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Sınır aşırı bir hareketin Basel Sözleşmesi’ne göre hukuki şekilde gerçekleşebilmesi için İhracatçı Devlet, İthalatçı Devletin taşımaya ilişkin yazılı onayını almak zorundadır. Bu çerçevede, Sözleşme’ye Taraf olan her devlet, tehlikeli veya diğer atıkların ithalini ve ihracını yasaklama hakkına sahiptir.
Sözleşme’nin en temel hareket noktası, devletlerin ülkelerinde çevreyi koruyabilmelerine olanak tanımak ve tehlikeli atıkların sınır aşırı taşınması gibi çevreye zarar verebilecek birtakım eylemlere izin vermeme imkanına sahip olmalarını sağlamaktır.
Sözleşmeye değişiklik getiren  BAN Değişikliği 1995 yılında Üçüncü Taraflar Konferansı’nda kabul edilmiş ve Sözleşme metnine dahil edilmiştir. Sözkonusu değişiklik ile Basel Sözleşmesi’ne taraf olan ve aynı zamanda Avrupa Birliği ve/veya OECD’ye üye olan ülkeler ile Lichtenstein’dan diğer taraf ülkelere her türlü tehlikeli atık ticareti yasaklanmıştır. BAN Değişikliği’nin yürürlüğe girebilmesi için mevcut taraf ülkelerin dörtte üçünün değişikliği onaylaması gerekmektedir.
Türkiye 1994 yılından bu yana Basel Sözleşmesi’ne taraftır ve BAN Değişikliğini 2003 yılında onaylamıştır.

Yararlı İnternet siteleri: Tehlikeli Atıkların Sınır Aşırı Taşınması ve Bertaraf Edilmesinin Kontrolüne İlişkin Basel Sözleşmesi

Alıntı Adresi: Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder