30 Ekim 2010 Cumartesi

Türkiye'nin 2006 Yılı İnsani Yardımları

Kenya
Kenya’da yaşanan kuraklık nedeniyle ortaya çıkan acil gıda gereksinimi çerçevesinde anılan ülkeye WFP aracılığıyla kullanılmak üzere Şubat 2006’da 200 bin ABD Doları tutarında nakdi yardımda bulunulmuştur.
Etiyopya
Etiyopya’nın Somali ve Afar bölgelerinde yaşanan kuraklık ve kızamık salgını nedeniyle insani durumun giderek kötüleşmesi, içme suyu imkanlarının geliştirilmesi, kızamık salgınının kontrol altına alınması, şiddete maruz kalan çocukları korumaya yönelik “Çocuk Koruma Programı”nın sürdürülmesi ve açlık çeken çocuklara gıda yardımı sağlayan aşevlerinin desteklenmesini teminen, UNICEF tarafından yapılan 15,7 milyon ABD Doları tutarındaki yardım çağrısı çerçevesinde Etiyopya’ya, UNICEF kanalıyla 15 Şubat 2006’da 100 bin ABD Doları tutarında nakdi yardım yapılmıştır.
Bilahare, bölgedeki krizin boyutlarının, ilk öngörülenden daha büyük olacağının anlaşılması üzerine 31 Mart 2006’da bu ülkeye WFP aracılığıyla ilave 200 bin ABD Doları tutarında yardımda bulunulmuştur.
Gine Bissau
WFP tarafından dünyanın en az gelişmiş ülkeleri arasında yer alan ve açlık sorunu içinde bulunan Gine Bissau’da, maliyeti 12,2 milyon ABD Doları’nı bulan yardım programının hayata geçirilebilmesi için uluslararası katkıya gereksinim duyulduğunun açıklanması üzerine anılan ülkeye 15 Şubat 2006’da WFP aracılığıyla 100 bin ABD Doları kaynak tahsis edilmiştir.
Cibuti
Cibuti Hükümeti tarafından kuraklık ve açlıktan etkilenenlere gerekli yardım için yapılan uluslararası yardım çağrısı ve İslam Konferansı Örgütü’nün 16 Şubat 2006 tarihli basın açıklaması ile İKÖ üyesi ülkeleri Cibuti’ye acil gıda ve insani yardım yapmaya davet etmesi üzerine anılan ülkeye 31 Mart 2006 tarihinde, WFP kanalıyla, 100 bin ABD Doları kaynak tahsis edilmiştir.
Somali
Açlık ve kuraklık tehdidi altında bulunan Somali’ye, 31 Mart 2006 tarihinde, WFP kanalıyla, 300 bin ABD Doları yardım yapılmıştır.
Cezayir
Batı Sahra mülteci kamplarının bulunduğu Tindouf bölgesinde 10-11 Şubat 2006 tarihlerinde meydana gelen sel felaketi nedeniyle 2 Mart 2006 tarihinde toplam 44.688,48 ABD Doları tutarındaki 75 adet çadır, 750 adet battaniye ile 10 koli ilaç ve sağlık malzemesinden oluşan yardım ülkemiz tarafından tahsis edilen bir askeri uçak ile bir Kızılay personelinin eşliğinde bölgeye sevk edilmiştir. Ayrıca, anılan personel aracılığıyla 50.000 ABD Dolarlık bütçe çerçevesinde yerinden 86.300 kg pirinç temin edilerek, afetzedelere ulaştırılmıştır.
Öte yandan, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) tarafından NATO Avrupa-Atlantik Afetlere Mukabele Eşgüdüm Merkezi (EADRCC)’ne insani yardım destek talebi iletilmesi üzerine, EADRCC tarafından Ürdün’de bulunan BMMYK malzemelerinin afet bölgesine nakli için stratejik hava taşımacılığı yeteneğine ihtiyaç duyulduğunu açıklaması çerçevesinde, ülkemizce bir askeri uçak da bu amaçla tahsis edilmiştir. İki sorti yapan uçağımız 16 ton civarındaki yardım malzemesini Ürdün/Amman’dan Cezayir/Oran’a taşımıştır.
Cezayir’e ikili ayni yardımımızın ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin Ürdün’deki malzemelerinin taşınması çerçevesinde gerçekleştirilen üç uçuşun toplam maliyeti (yakıt, personel harcırahı v.s. dahil) 200 bin ABD Doları’dır.
Kuzey Kore
Kuzey Kore'de sürmekte olan açlık sorununun çözümü ve gıda güvenliğinin geliştirilmesi amacıyla Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından hazırlanan projelerde kullanılmak üzere ülkemiz tarafından 20 bin ABD Doları tutarında katkıda bulunulması kararlaştırılmıştır. Anılan meblağ 7 Mart 2006 tarihinde ilgili FAO hesabına transfer edilmiştir (işlem dairesi ÇEGY).
Komor Adaları
Afrika'nın en az gelişmiş ülkeleri arasında yer alan ve 1999 yılından beri yoksullukla mücadele eden Komor Adaları’na Sağlık Bakanlığımız tarafından ilaç hibe edilmesi kararlaştırılmış, 8.6 ton olan yardım 2 Haziran 2006 tarihinde Komor Adaları’na ulaştırılmıştır (işlem dairesi İEGY).
Kırgızistan
Kırgızistan’ın Oş ve Celalabad vilayetlerinde 26-29 Ocak 2006 tarihlerinde yoğun kar yağışı sonucunda meydana gelen zararların karşılanması için Kırgız Hükümeti tarafından 28 Şubat 2006 tarihinde NATO Avrupa-Atlantik Afetlere Mukabele Eşgüdüm Merkezi’ne (Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Center-EADRCC) yardım talebi iletilmiştir. Yardım talebi listesinde kayıtlı bulunan kalemlerden 500 kg. çay, Bişkek Büyükelçiliğimizce mahallen temin edilerek, 3 Nisan 2006 tarihinde Kırgızistan Olağanüstü Haller Bakanlığı’nın Oş Temsilciliği’ne teslim edilmiştir.
Sudan
Sudan’da iç savaş nedeniyle ortaya çıkan insani krizin etkilerinin giderilmesine katkıda bulunmak amacıyla Sayın Başbakanımızın talimatları doğrultusunda anılan ülkeye hükümetimiz tarafından tıbbi amaçlı insani yardım yapılması kararlaştırılmıştır. Bu çerçevede, Genelkurmay Başkanlığı’nca tahsis edilen uçaklar ile, acil, dahiliye, çocuk, kadın doğum, cerrahi ve ortopedi branşlarında hizmet verebilecek bir sahra hastanesi 12 ila 16 Nisan 2006 tarihlerinde Güney Darfur’da Nyala Eyaleti’ne gönderilmiştir. 200 metreküp hacminde ve 40 ton ağırlığında, 5.182.000,-ABD Doları değerinde olan 50 yataklı hastanenin iki Türk Kızılayı personeli eşliğinde taşınmasını teminen 5 adet uçak tahsis edilmiştir.
Tanzanya
Tanzanya’da hüküm süren kuraklık ve bunun sonucunda karşılaşılan açlık tehlikesi çerçevesinde Tanzanya Başbakanı Edward Lowassa tarafından uluslararası topluma yapılan yardım çağrısı çerçevesinde Hükümetimizce anılan ülkeye, Nisan 2006’da, WFP kanalıyla, 200 bin ABD Doları tutarında nakdi yardım yapılmıştır.
Haiti
Kronik fakirlik, siyasi, sosyal ve ekonomik istikrarsızlık ve doğal afetler nedeniyle gıda güvenliğinin olumsuz yönde etkilendiği Haiti’ye, Hükümetimizce WFP kanalıyla 100 bin ABD Doları tutarında nakdi kaynak aktarılması kararlaştırılmış, sözkonusu katkı 19 Nisan 2006 tarihinde WFP’ye transfer edilmiştir.
Endonezya
Hükümetimizce Endonezya Hükümeti’ne 22 Haziran 2006 tarihinde 100 bin ABD Doları tutarında nakdi yardım yapılmıştır.
Grenada
2004 yılında meydana gelen Ivan kasırgasının yol açtığı ağır hasarın izlerini halen taşımakta olan Grenada’ya, hükümetimizce, ülkenin önemli gelir kaynaklar ı olan turizm ve tarım sektörlerinin canlandırılması çalışmalarında kullanılmak üzere 22 Haziran 2006 tarihinde 15 bin ABD Doları nakdi kaynak aktarılmıştır.
Filistin
UNRWA’nın talebi doğrultusunda, TAY’ın eşgüdümünde Filistin’e 1 milyon ABD Doları tutarında insani yardım malzemesi 27 Kasım 2006 tarihi itibariyle sevkedilmiştir. Maldivler
2004 yılı Aralık ayında meydana gelen tsunami felaketi sonrasında, ülkemiz tarafından Maldivler Hükümeti’ne, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) "Bir ada benimseyin (Adopt an Island)" başlıklı programı çerçevesinde Haa Dhaalu atolündeki Nolihivaranfaru adasındaki onarım çalışmalarında kullanılmak üzere 200 bin ABD Doları tutarında mali yardımda bulunulmuştur.
Öte yandan, 19 Temmuz 2006 tarihinde sözkonusu projeye ülkemizce 154.780,69 ABD Doları ilave katkı iletilmiştir.
Irak
Irak’ta bulundukları bölgelerden göç etmek zorunda kalmış, zor koşullar altında yaşayan ailelere yardım amacıyla Irak Kızılayı tarafından yapılan acil yardım talebine istinaden, Irak Kızılayı’na ayni yardım şeklinde iletilmek üzere, Hükümetimizce, 500 bin ABD Doları tutarında kaynak ayrılması hususu Başbakanlığın tensibine sunulmuş ve Başbakanlıkça uygun bulunmuştur. Anılan meblağ 28 Ağustos 2006 tarihinde Türk Kızılayı’nın hesabına aktarılmıştır. Kızılay ile yapılan şifahi görüşmede, anılan meblağın kullanımına yönelik bir çalışma programının hazırlanmakta olduğu örenilmiştir.
Gürcistan
Gürcistan’da Temmuz ayında meydana gelen orman yangınları için ülkemizden yangın söndürme uçağı desteği talebinde bulunulmuş, bu çerçevede anılan uçaklar bu ülkeye gönderilmiştir. (işlem dairesi ESGY)
“Müslüman Dünyasındaki Mülteciler” konulu İKÖ Bakanlar Konferansı’nın düzenlenmesi çerçevesindeki katkı
33. İDBK'da alınan 10/33-POL sayılı kararın uygulanması çerçevesinde, 27-29 Kasım 2006 tarihlerinde İslamabad'da BMMMYK ile işbirliği içinde gerçekleştirilecek olan ve maliyeti 1.900.000 ABD Doları olarak hesaplanan, sözkonusu Konferans’a İKÖ Genel Sekreterliği’nin çağrısı üzerine ülkemiz tarafından 50 bin ABD Doları katkıda bulunulmuştur. Anılan katkımız, 7 Ağustos 2006 tarihinde İKÖ’nün ilgili hesabına havale edilmiştir.
Lübnan ve Suriye
Temmuz 2006’da İsrail’in Lübnan’a yönelik başlattığı askeri operasyon nedeniyle ortaya çıkan insani kriz kapsamında, Lübnan’a 1 milyon ABD Doları tutarında 750 ton karma gıda sevkedilmiştir. 4 parti halinde 33 TIR ile gerçekleşen sevkiyat 8 Ağustos 2006 tarihinde başlamış, 8 Eylül 2006 tarihinde sona ermiştir.
Öte yandan, Lübnanlı sığınmacıların ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Suriye’ye de 200 bin ABD Doları karşılığı 150 ton karma gıda yardımı yapılmıştır.
TOPLAM: 4.179.689 ABD Doları (Türk Kızılayı tarafından yapılan yardımlar hariç )

Alıntı Adresi: Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder