30 Ekim 2010 Cumartesi

Karadeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi (Bükreş Sözleşmesi)

Dünyanın en fazla hasara uğratılmış denizlerinden biri olan Karadeniz, kıyıdaş ülkeler (Rusya Federasyonu, Ukrayna, Romanya, Bulgaristan, Gürcistan ve Türkiye) ile Karadeniz'e dökülen nehirleri paylaşan ülkeler tarafından kirletilmektedir.

Karadeniz havzası 160 milyon kişilik bir nüfusu barındırmakta ve kıta Avrupa'sının yaklaşık yarısını kapsamaktadır. Karadeniz’in kirliliğinin en büyük nedeni olan Tuna nehri, Karadeniz'e evsel ve endüstriyel atıklar boşaltmaktadır.

Özel coğrafyası Karadeniz'in her zaman yaşama elverişsiz bir su kitlesi olmasına yol açmıştır. Toplanan nehir ve yağmur sularının dışarıya aktığı tek kanal ise İstanbul Boğazı'dır.

Karadeniz'in ekolojik dengesi otuz yıl gibi kısa bir zaman süreci içinde bozulmuştur. Aşırı avlanmadan dolayı zaten büyük baskı altında olan balık ve deniz ürünleri zinciri süratle bozulmuştur.

Karadeniz'in sınırlarötesi çevre sorunları, bu konuda uluslararası işbirliğini gerekli hale getirmiştir.

Bu çerçevede, 21 Nisan 1992 tarihinde Bükreş'te, Karadeniz'e kıyısı olan Türkiye, Romanya, Ukrayna, Rusya Federasyonu, Bulgaristan ve Gürcistan tarafından imzalanan Karadeniz'in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi (Bükreş Sözleşmesi) 15 Ocak 1994 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Bükreş Sözleşmesi’nin XVII. Maddesi, Karadeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması (Karadeniz) Komisyonu kurulmasını ve Komisyon’un bir Daimi Sekretaryası olmasını öngörmektedir. Bu çerçevede, ülkemiz 15 Aralık 2000’de kurulan Karadeniz Komisyonu Daimi Sekretaryası’na İstanbul’da evsahipliği yapmaktadır.

Bükreş Sözleşmesi’nin taraf olduğumuz Protokolleri’nin başlıkları aşağıda sunulmuştur:

- Karadeniz Deniz Çevresinin Kara Kökenli Kaynaklardan Kirlenmeye Karşı Korunmasına Dair Protokolü, - Karadeniz Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesine Karşı Acil Durumlarda Yapılacak İşbirliğine Dair Protokolü, - Karadeniz Deniz Çevresinin Boşaltmalar Nedeniyle Kirlenmesine Karşı Protokolü - Karadeniz’de Biyolojik Çeşitlilik ve Peyzajın Korunmasına İlişkin Protokolü

Yararlı İnternet siteleri: Karadeniz'in Kirliliğe Karşı Korunması Komisyonu

Alıntı Adresi: Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder